SpectraCures tekniska chef Johannes Swartling delar kunskap om fotodynamisk behandling vid PHAST-möte

SpectraCure är en del av det europeiska utbildningsnätverket PHAST (Photonics for Healthcare: multiscale cancer diagnosiS and Therapy) som utbildar och tränar unga forskare inom biofotonik för att främja innovationer inom cancerdiagnostik och behandling. PHAST finansieras av EUs ramprogram för forskningsstöd, Horizon 2020. I PHAST finns ett femtontal doktorander knutna till universitet och företag runt om i Europa. SpectraCure har en industridoktorand som är del av PHAST, Stefan Susnjar, som arbetar med vidareutveckling av SpectraCures IDOSE-teknik. 

8-10 maj hölls ett programmöte i PHAST vid Leibniz-institutet i Jena, Tyskland. Vid mötet höll vår tekniska chef, Johannes Swartling, en föreläsning om den historiska bakgrunden till fotodynamisk behandling (PDT) och olika kliniska tillämpningar, exempelvis den metod SpectraCure har utvecklat för behandling av prostatacancer. PDT är en behandlingsmetod som använder en ljuskänslig substans som aktiveras med laserljus för att döda cancerceller.

”PHAST representerar framkanten av forskning inom användning av avancerad laserteknik och fotonik i medicin, och det är värdefullt för SpectraCure att kunna få finansiering för en industridoktorand inom programmet. Forskningsutbytet stärker också samarbetet mellan universitet och medicinteknikbolag i Europa”, kommenterar Johannes Swartling, CTO för SpectraCure.