Ökat intresse för fotodynamisk laserbehandling

En ny behandlingsmetod för äggstockscancer med fotodynamisk behandling (PDT) har tagits fram i USA. Metoden innebär att konventionell PDT kombineras med genterapi för att förstärka effekten av behandlingen. Metoden har testats på möss med stor framgång.

– Vi följer forskningsfältet kontinuerligt för att se vad som kan vara av intresse för SpectraCure, säger Stefan Andersson-Engels, professor vid Lunds Universitet och en av grundarna av SpectraCure.

– En trend inom PDT-forsking de senaste åren har varit att förbättra behandlingseffekten av PDT genom att tillföra ytterligare en komponent, som i det här fallet genterapi.

Behandlingseffekten av PDT kan också förbättras med hjälp av en särskild typ av nanopartiklar. Kombinationen PDT och nanopartiklar har varit ett hett forskningsområde under senare år.

– Det intressanta för SpectraCure är att alla dessa nya metoder passar SpectraCures teknik utmärkt, säger Stefan Andersson-Engels.

– Det är fortfarande helt centralt att kunna leverera rätt ljusdos till rätt plats, det vill säga cancertumören, och det är precis det SpectraCures teknik gör, och det vi är världsledande inom.

Den intensiva forskningen inom PDT visar att det finns ett stort intresse för behandlingsmetoden och att det finns flera nya lovande strategier under utveckling.

– SpectraCure står redo att inkludera dessa nya metoder när de börjar bli kommersiellt mogna, vilket kan ske inom några år. Det öppnar upp möjligheter att behandla nya typer av cancertumörer, men även att förbättra behandlingseffekten i de behandlingar vi kan göra idag.

Behandling av äggstockscancer med PDT och genterapi:

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/08/150813142721.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily%2Fhealth_medicine%2Fcancer+%28Cancer+News+–+ScienceDaily%29

För ytterligare information se SpectraCures hemsida eller kontakta

Masoud Khayyami, VD SpectraCure AB,

Masoud Khayyami,

VD SpectraCure AB (publ)

Telefon: 0708 15 21 90

E-post: mk@spectracure.com

Hemsida: www.spectracure.com