Uppdatering från SpectraCures strategimöte samt de senast patientbehandlingarna

SpectraCure har haft strategimöte med styrelse och ledning som primärt syftade till fortsattplanering av de kliniska studierna för återfall av prostatacancer. Ett stort fokus på mötet var det strategiska arbetet kring SpectraCures medicinska behandlingssystem Q-PRO® och dess framtida lansering. Därutöver diskuterades potentiella partnerskap för den kliniska fas tre-studien.

Studiens expertgrupp, Data Safety Monitoring Board (”DSMB”), har tidigare kunnat konstatera att behandling med nuvarande dos är säker med milda till måttliga biverkningar samt att det går att se områden med nekros, dvs celldöd, efter behandling. Studien utvecklas väl med goda resultat, om än något långsammare än önskat som en konsekvens av den begränsade rekryteringsbasen. De senaste och nyligen genomförda patientbehandlingarna har gått bra och skapar ytterligare evidens för vår behandlingsmetod.

“I den senaste gruppen av behandlade patienter ses en utbredd nekros i behandlingsområdet. Inga allvarliga bieffekter har rapporterats. Det behövs naturligtvis längre uppföljning inklusive vävnadsprov, men resultaten är så här långt lovande”, säger Dr Göran Ahlgren, urolog och docent, medicinskt ledningsansvarig på Perituskliniken i Lund. 
Vidare diskuterades även studien för primär lokaliserad prostatacancer där avtal med det första sjukhuset håller på att formaliseras. I anslutning till att avtalet är påskrivet kommer de första patientbehandlingarna att påbörjas. Genom den nya studien breddar vi rekryteringsbasen och öppnar upp för en betydligt större marknad. Studien är en strategisk utveckling av den pågående studien för återfall av prostatacancer som inbegriper en begränsad rekryteringsbas.

Målsättningen med de båda studierna är att undersöka behandlingens effekt på kroppen, att fastställa effektiv behandlingsdos, samt att undersöka säkerheten i behandlingssystemet Q-PRO® i kombination med det ljuskänsliga läkemedlet verteporfin. Med behandlingsystemet Q-PRO® avser SpectraCure introducera en ny metod för att behandla prostatacancer med en minimalinvasiv, individanpassad och fokal behandlingsstrategi.